WBT.: Kina 1 – En kæmpe kontrast

Kina 1

Sydøst Kina

En kæmpe kontrast…

19.02.2018 lander vi i Kina. Det var en meget mere positiv oplevelse end forventet at komme til Kina igen og det kan på ingen måde sammenlignes med den første gang i det nordvestlige Kina. Vi havde frygtet det ville tage en halv krig at komme igennem tolden og blive tjekket ud af lufthavnen men til vores store overraskelse var der stort set ingen folk på arbejde, så inden vi havde set os om, stod vi uden for og skulle have en bus til downtown i Kunming (5,7 mill.). Det var blæsende og koldt og vi var meget trætte. Søren havde i første omgang forestillet sig at vi samlede cyklerne og cyklede fra lufthavnen men det skulle fru Borg hurtigt gøre ham klart at sådan lå landet ikke. Klokken var 06.00 og inden længe havde vi været oppe i over et døgn. Flyveturen fra Kalkotta til Kunming i det sydlige Kina, havde kun taget godt 2 timer og med div. serveringer om bord og ikke mindst min frygt for at flyve, havde vi ikke sovet i flyet. 

Kontrasten fra Indien til Kina, er så enorm at der gik en uges tid til at fordøje det hele. Her er knapt nok trafikstøj og ingen trafik kaos, alle scootere er eldrevne, her er super rent overalt. Mange kvinder går smart klædt i lårkort og lange støvler med hatten fikst på skrå. Bilerne er generelt store og vi ser masser af mærker vi aldrig har set eller hørt om. Der er moderne tøj butikker og store mobiltelefon butikker side om side. Hvordan de kan løbe rundt alle sammen er os en gåde, men vi har fået fortalt at det er meget normalt at have 3-4 mobiltelefoner pr. næse. Her er ingen fattige mennesker på gaden, ingen vilde hunde, køer, geder, høns osv. Hotelværelset er rent og nydeligt. Alt virker bare så organiseret og det er en kæmpe kontrast siden det sydlige Europa, hvor trafikkaos, larm og affald gradvist har taget til for at toppe i Indien. – Og maden… endelig er der masser af grøntsager, men det vender jeg lige tilbage til 😉 

Vi må benytte os flittigt af google translate, da det er de færreste, der kan tale engelsk. Selv det mest basale tegnsprog er ikke altid at det forstås.

Første aften vi sad på restaurant, blev vi præsenteret for et menukort på kinesisk. Med google translate fik vi forklaret at de måtte vælge maden til os og det var ganske udemærket. De kvindelige tjenere fniste i forlegenhed, hver gang de kom til vores bord og de småløb væk igen i “sikkerhed” til deres kollegaer. 

Dagen derpå og samme restaurant sad der et ungt par ved bordet foran os. Den kinesiske mand spurgte os, hvor vi var fra og det viste sig at kæresten var dansk og talte flydende kinesisk. De hjalp os med at få kinesisk sim-kort og gudskelov for deres hjælp, idet vi endte med at skulle spørge i 6 forskellige store mobilbutikker, før det lykkedes. Det havde Søren og jeg ALDRIG fundet ud af selv. 

Grundet et vigtigt skypemøde blev vi i Kunming knapt en uge for at sikre en god internetforbindelse. Cyklerne blev samlet og vi tøffede lidt rundt på sightseeing. Bl.a. tog vi til en park. Kineserne elsker at synge og danse og flere stiller sig op i parken og giver den gas. Selv min gode mand, blev grebet af stemningen og til kinesernes store fornøjelse, dansede han med til et enkelt nummer 😉 

Vi er kommet til Kina midt i deres nytår, som varer et par uger. Heldigvis har det været begrænset, hvor meget vi har mærket til fyrværkeri, udover lidt på afstand.

Jeg leder efter nye sportssolbriller og satte min lid til at jeg fandt dem i et shoppingcenter. 1 etage er med butikker (ingen solbriller). De næste 3 etager består kun af restauranter og tro mig… der er mange. Vi lurede lidt på, hvordan det foregik de forskellige steder. Rigtig mange steder sad folk selv og tilberedte maden ved bordet og flere steder, kunne gæsterne også selv tage for sig af råvarerne via en form for buffet. Yes… så var vi også fri for at tyde menukort. Alle råvarerne var sat på spyd og så kogte man dem selv ved bordet. Øhh… Der var kylling som bestod mere af brusk og ben end kød. Der var ren kyllingeskind, grisehud og mange andre underligheder, som vi ingen ide har om, hvad det var. Vi blev dog mætte men mest af grøntsagerne. Det blev ikke til solbriller i denne omgang.

Sådan noget som hønsefødder ser vi over alt. Friske i køledisken, røget eller vakuumpakket som snacks. Det er altså lige en tand for underligt. Når det er sagt, synes vi generelt at maden er ganske lækker og vi nyder de mange grøntsager. Jeg tror næppe det er i Kina vi bliver fede af maden og det er et sjældent syn at se en decideret overvægtig. På restauranterne er det helt naturligt at folk smider deres affald på gulvet. De fleste steder vasker restauranterne ikke selv op, det brugte service bliver hentet af firmaer og så får de rent i bytte. Det rene er pakket sætvis ind i papir, som kunderne får på bordet og dette papir smides direkte på gulvet, sammen med servietter. Det mest underlige er dog at det mad man ikke bryder sig om, ligeledes bliver smidt på gulvet og har de nået at tage det i munden, spyttes det også bare ud og som oftest bliver bordene først rengjorte når der kommer nogen og sætter sig. – Jo…  det er anderledes. 

Jojo… så har vi også prøvet det

De sidste to dage i Kunming tilbragte vi hos en hollandsk warmshower host. Vera, blev forelsket i Kunming under hendes cykeltur og er derfor vendt tilbage og har bosat sig. Hun kunne råde om cykelruter og visaforlængelse, hvorfor vi endte med starte op med tog fra Kunming til Dali. 

Kina er ligeledes et stort land og selv om vi har planer om at forlænge vores opholdstilladelse med en mdr., så vi har 2 mdr. ialt, er det umuligt for os at cykle til Bejing, hvor vi skal betræde den kinesiske mur og derfra cykle videre til Qingdao, hvorfra vi skal sejle til Syd Korea. Så selvfølgelig forsøger vi at cykle der, hvor vi tænker kulturen eller naturen er mest interessant, uden at det afviger for meget den direkte vej. 

Denne gang kunne det ikke lade sig gøre at få vores cykler med os i toget. Så cykler og de fleste tasker blev sendt med et transportfirma dagen i forvejen og direkte til hotellet i Dali. Jojo… så har vi også prøvet det 😉 Vi fik ingen kvittering på at vi havde afleveret noget og de kunne ikke helt sige hvornår det var fremme, grundet kinesisk nytår. Det ankom først på tredjedagen efter afsendelse og til vores store overraskelse, var cyklerne total skilt ad og desværre er min cykelhjelm også knækket. Trods den skærpet sikkerhed, kan den dog stadig bruges, til jeg finder en erstatning. 

Dali er en hyggelig by med bjergene på den ene side og en stor sø på den anden side. Vi boede rimelig tæt på den gamle bydel og fik da også travet nogle kilometer for at se det hele. Vi er begge fascineret af den kinesiske byggestil. Det er så charmerende med deres tage der svajer flot op i hjørnerne og godt kunne minde lidt om vikingeskibe. Ikke mindst de flotte små detaljer som udskåret træ i alskens mønstre og granitplader der ligeledes er hugget og slebet flotte motiver i. 

Video klip: Kina 1 – En kæmpe kontrast

https://youtu.be/X-f2Y7BqYlc

 

Lukket for kommentarer.