WBT. Vietnam 6, Phong Nha – Tu lan caves

Vietnam 6

Phong Nha – Tu lan caves

En 3-dages trekkingtur 
Nu kom fru Borgs færdigheder på prøve
Vi er 500 km syd fra Hanoi, og er kommet til et af Unescos steder, som er beriget med verdens største grotte, Hang Son Doong, samt mange andre smukke grotter. Nationalparken har over 300 huler og grotter med en samlet længde på 126 kilometer, mange huler har underjordiske floder.
Og har man eventyrlyst, er dette bestemt et optimalt sted at besøge, hvorfor der også kommer mange turister. Mange turister betyder rent sengetøj, rene badeværelser og bløde madrasser. Ikke mindst et stort udvalg af mad og drikke. Yes, også cola light er kommet på menuen igen 🙂
Selvfølgelig ville vi også gerne på trekkingtur og opleve grotterne. Vi studerede de forskellige muligheder og slog os fast på en 3-dages trekkingtur igennem jungle og floder, over bjergtoppe og i grotter. På kontoret gjorde jeg en stor del ud af, at fortælle dem jeg havde højdeskræk, var bange for at klatre på stejle steder, fordi jeg bliver svimmel osv., men de mente, at jeg sagtens kunne klare turen, og to dage efter var vi iført lange bukser, bluser og gummisko, samt sikkerhedshjelm, handsker, vand og kameraer, da vi startede op i en mindre gruppe bestående af 3 par, en guide og en safety guide/sikkerhedsmand.
De andre to par var unge og henh. vis fra Australien og USA. Man siger jo, at vejret altid er, præcis som det er, fordi det er til vores fordel 😉 Så trods lidt ærgrelser over gråvejr og regn var humøret højt, da vi startede op.
Vi havde fået besked på at have to par lange bukser og to lange bluser med. Ja, det må være, hvad det er, for så privilegerede er Søren og jeg ikke, hvad bukser angår. Udover skulle vi pakke håndklæde, mygge-spray, solcreme, ekstra sokker og toiletgrej. Udover os 8, der startede op, var der i alt 10 mand mere. Kok og bærere. De fulgtes ikke med os, men sørgede for at få vores ekstra oppakning frem til campingstederne og lave mad. Når vi gik, skulle vi sørge for, at vores strømper sad uden på bukserne, og vi var lukket godt til ved håndleddene, så vi ikke fik igler på os. 
Kort efter opstart gik vi over en flod, (kun til knæene), men det betød, at resten af dagen gik vi i halvvåde bukser og gennemblødte sko, hvilket i øvrigt på ingen måde var et problem. Efter en forholdsvis kort vandring nåede vi til første grotte, hvor de ventede med en herlig frokost. 
Så startede eventyret ellers. Vi vandrede længere ind i grotten, med hjelm og pandelygter og lynhurtigt blev det bulder mørkt. Små bitte prikker lyste op som diamanter i skæret af vores pandelygter, hvilket var øjnene på edderkopper. De var ca. på størrelse med min hånd, men sad blot harmløst og gjorde ingenting. Kort efter skulle vi til at kravle opad. Stenene var virkelig glatte, og det krævede en sikker fod for ikke at miste fodfæstet. Op og ned, ofte måtte vi sætte os på numsen for at nå ned til næste fodstøtte. Adrenalinen hos mig var allerede i godt omløb, og jeg måtte også have stødte af guiderne. Efter grotten gik turen op over 4 bjergtoppe. Regnen var stoppet, men det var stadig overskyet, og nu priste vi os alle lykkelige for, at vejret var, som det var, for sveden haglede af os. Tak spids, nu kom fru Borgs færdigheder på prøve både hvad højdeskræk og balance angår. Det krævede ofte dybe indåndinger, når vi skulle mestre at kante os rundt og op ad klippestenene. Lange seje skridt hvor knæet ofte var i brysthøjde, og hvor der sommetider, kun lige var plads til en halv fod, eller foden skulle placeres på spidsen af en knivskarp kant. Det krævede godt med ben kræfter og et sikkert tag med hænderne at få hevet sig op. Selv om man måske “kun” ville falde et par meter, hvis man gled, er det altså sylespidse og knivskarpe kanter, man vil ramme, og jeg tør næppe at tænke tanken til ende, hvis uheldet var ude. Under skoene var der store mudderklumper, og ofte føltes det, som om vi gik i en gang sej lim. Mit knæ synes absolut heller ikke om udfordringen, og da vi nåede foden af nummer to bjerg, sendte vi de unge par i forvejen, og Søren, guiden og jeg nåede da også kun lige frem til lejren, før mørket faldt på. Mit knæ gjorde av.
Vi var alle godt mudret af dagens udskejelser – et hurtigt bad i søen og så i tørt tøj. Søren blødte godt under sin urrem, der var alligevel sneget sig en igle ind, som havde fået dagens måltid. Stemningen var god, og vi kunne høre frøerne omkring os i junglen. På det smarte lille toilet bestående af en spand hvorpå man havde bygget en opsats til toiletbrættet, blev vi hilst velkommen af den største edderkop, jeg nogensinde har set. Normalt er jeg ikke bange for edderkopper, men når kroppen kan sammenlignes med to halve valnødder, har jeg alligevel ikke lyst til at komme tæt på, så mit forsøg på at tage et billede var rimelig håbløst. Den sad nu pænt stille, mens jeg klarede mit, men så begyndte den at bevæge sig, og uanende om den kunne være giftig, droppede jeg flere forsøg med kameraet og lod den være i fred 😉  Aftensmaden var upåklagelig god, og vi nød alle godt af lidt “happy-water” ;), før vi hoppede ind i teltet. 
 
Flagermusene dykker li´så tæt på hovedet
På anden dagen regnede det igen fra morgenstunden.  Mit knæ værkede, og mine lår var godt ømme. Guiden fortalte, at de næste to grotter også bestod af en del klatring på glatte steder, og fordi at turen efter grotterne kom tilbage forbi vores camp, sprang jeg dem over. Jeg var godt ærgerlig over min tilstand med knæet og ikke mindst over min usikkerhed og mit dårlige selvværd. Øv… jeg havde glædet mig rigtig meget til bl.a. at svømme i grotterne, og jeg vidste jo også, at jeg ville gå glip af endnu nogle flotte scenerier. Nå… men jeg ventede pænt for at slå dem følge et par timer senere til de sidste grotteture på dagen. Det første Søren sagde, da han så mig igen var: “Nu bliver du rigtig ked af det” Jeg tænkte straks at han var kommet til skade, men gudskelov var det ikke tilfældet. Han havde i stedet tabt vores Go Pro i vandet inde i grotten. Og selv om de med rimelig nøjagtighed kunne sige, hvor det var tabt, var der flere meters dybde, og det var bulder mørkt. Trods pandelygterne var det umuligt at se det, og de havde også gjort mange forsøg på at dykke ned og rode på bunden. Pist væk var det. Hulk, hele optakten til vores tur var filmet på det, og alt det Søren havde optaget, fra de svømmede igennem grotterne var pist væk. Men hvad andet kan man stille op end at komme videre? 
I de næste to grotter skulle vi også svømme en del. En fantastisk oplevelse. Så snart vi kom ind i mørket og tænder for vores pandelygter, sværmer insekterne om os, og flagermusene dykker li´så tæt på hovedet af os for at fange dem. (Guiden fortalte vi kunne risikere de tissede, og det ramte ned i øjnene, men ingen af os var så uheldige 😉 ).
Det er et helt særligt syn. Vandet har en behagelig temperatur, og ingen siger noget, når vi svømmer. Det er en helt speciel lyd inde i grotten, når vi opholder os i vandet. Klukkelydene bliver nærmest hule og giver en meget specielt stemning. Vi kan kun se væggene og loftet fra lyset af vores pandelygter. Der er masser af spil i farvenuancerne, og det spiller og glitrer som diamanter i alle de mange betagende formationer. Det her er eventyr, så det vil noget! 😉
Op af vandet igen, gå et lille stykke og så ned igen, flere gange. Jeg jublede indvendigt, hver gang vi skulle i vandet. Det var klart den bedste oplevelse på hele turen, og mit knæ gjorde ikke ondt i vandet. Men åh, hvor var både Søren og jeg ærgerlige over, at vi ikke kunne filme det både for mindernes skyld og for at dele det med Jer.
Igen var vi godt mudret af vandre- og klatreturen inde i grotten, så endnu en svømmetur i søen ved det nye campingsted før den veltilberedte aftensmad med tilhørende happy-water 😉
Ubeskrivelige funklende formationer
Sidste dag og to grotter tilbage 😉
Vi blev målt og vejet før opstart og booking af turen og det med god grund 😉 Den sidste dag skulle vi igen igennem to grotter, hvilket var en nødvendighed for overhovedet at komme ud af området igen. 
I den første grotte startede vi med en kort sejltur. Derefter krævede det igen, at vi skulle kravle, glide på rumpen og i det hele taget have en god balance for at komme videre. Hver gang jeg skulle hive mig op i det venstre ben, føltes det som om, der blev jaget en kniv igennem mit knæ, og på et tidspunkt var det kun et spørgsmål om en ganske kort kravle tur mere, før min selvmedlidenhed og angst tog over, og jeg ville begynde at græde. Godt jeg ikke skulle sige noget, for så havde jeg da ikke kunne holde tårerne tilbage. -Jeg klarede det 😉 Og begge guider var flinke til at stødte mig på de mere kritiske steder.
I den første grotte var der også en stige på 15 meter, som vi skulle op af. Uha… Stigen var solid nok, og sikkerheden var god.  Jeg fik et reb om livet, tog et par dybe indåndinger, og så startede jeg op ad den næsten lodrette stige opad klippevæggen. Jeg kiggede hverken op eller ned. Tog kun et trin ad gangen og flyttede mine hænder roligt. Tusinde selvdestruktive tanker ville gerne have lov  til at få overtaget, selv om jeg konstant forsøgte at trodse angst og fortælle mig selv, at alt er, som det skal være. Mit hjerteslag blev hurtigere og hurtigere, og til sidst følte jeg, mine ben blev mere og mere som gele. Endelig nåede jeg toppen og skulle skræve over det sidste trin. Nu rystede mine ben og hænder, og selv om jeg havde fast grund under fødderne og var kommet op til et fladt område, turde jeg ikke slippe kontrollen og kigge mig tilbage eller rette mig op før jeg var ca. 1.5 meter inde ,og jeg var nød til at sætte mig ned og lige få lidt ro over systemet. Jeg var den eneste i gruppen, der havde reb om livet, da vi kravlede op ad stigen. De andre piger sagde dog, at de også havde været nervøse og fik hjertebanken efterhånden, som de kravlede opad.
For at entrere til grotte nummer 2 skulle vi ned gennem et ganske lille hul. Derefter fulgte endnu et par smalle steder, vi skulle kante os igennem, og så kom vi til en revne, hvor man ikke skulle have meget større mave eller “bagdel”, end hvad jeg har. Hold da op, det krævede koordination at komme igennem. Først sad jeg fast med maven, haha, derefter rumpen, indtil jeg fandt ud af at hæve mig på tæerne, så der var plads til at smutte igennem “nåleøjet”. Det var sjovt 😉  Derefter fulgte en lang tur på et tildels fladt stykke, selvfølgelig stadig i de ubeskrivelige funklende formationer og farvespil af limesten/limestones. Vi blev mødt af lyset til udgangen, vejret var igen klaret op, og der var solskin. Vi sad og fik en lille snack i åbningen og klatrede derefter det sidste stykke ned til floden, hvor hele eventyret var startet. Et kærkomment bad med shampoo og sæbe blev nydt tilbage ved kontoret, og vi sluttede det hele af med en fælles frokost på den lokale restaurant, før vi tog bussen tilbage til Phong Nha og vores hotel. 
 
Søren og jeg afleverede alt vores tøj til vask på hotellet… jeg vaskede selv vores gummisko, og vi sluttede aftenen med lidt ost, en pizza og en flaske rødvin 😉 
Om turen har været en udfordring? Ja
Om jeg ville gentage turen? Klart NEJ!
Om sikkerheden var i orden? Ja
Om den var smuk? Ja og meget mere end det.
Om det var pengene værd? Ja
Om jeg vil anbefale den til andre? Klart JA (hvis de ikke lider af højdeskræk 😉  ) 
 

2 tanker om “WBT. Vietnam 6, Phong Nha – Tu lan caves

  • Ihh TAK Pia 🙂
   Ja, vi håber at kunne inspirere jer, når jeres tur går til Vietnam. Har I besluttet jer til, hvornår I tager afsted?
   Ja… surt med kameraet, men, men så får vi til gengæld det nyeste igen, hihi 😉 (Køber det i Bangkok).
   Håber I stadig har succes med den rullende forretning og at Sarah, når tættere på hendes mål. I er også alle seje 🙂
   Knuzzz og hils familien